Στα χαρτιά παραμένει η έκδοση προσωρινής σύνταξης δημοσίων υπαλλήλων

Στα χαρτιά παραμένει η έκδοση προσωρινής σύνταξης δημοσίων υπαλλήλων

Αρ. Πρωτ. 5157/31.01.2012

Προς Υπουργό:
- Οικονομικών


Χωρίς τέλος φαίνεται να είναι η ταλαιπωρία εκατοντάδων δημοσίων υπαλλήλων, που έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους για να βγουν στη σύνταξη, καθώς δεν φαίνεται να μπορούν να διευκρινίσουν τις απαραίτητες διαδικασίες με την αρμόδια υπηρεσία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σε ότι αφορά στον χρόνο ολοκλήρωσης της διαδικασίας, αλλά και έκδοσης της προσωρινής σύνταξης, που δικαιούνται σύμφωνα με τον Ν. 3996/2001.
Ήδη σε προηγούμενη κατατεθείσα ερώτηση προς το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών με θέμα «Έκδοση προσωρινής σύνταξης δημοσίων υπαλλήλων» (Αρ. Πρωτ. 3261/21.12.2011) ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί προκειμένου να εφαρμοστούν στην πράξη άμεσα οι διατάξεις του Ν. 3996/2001, άρθρο 38, (ΦΕΚ 170/Α/5-8-2011), όπου διευκρινίζονται οι διαδικασίες για την έκδοση προσωρινής σύνταξης για τους δημοσίους υπαλλήλους.
Στην απαντητική του επιστολή το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών με Αρ. Πρωτ. 185490/2011/0092 αναφέρεται στον περιορισμένο σε 3, 6 ή 8 μήνες κατά περίπτωση υπηρεσίας απαιτούμενο χρόνο έκδοσης της σύνταξης των δικαιούχων. Σε καμία περίπτωση, ωστόσο, στο έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών δεν γίνεται αναφορά για την ισχύ ή όχι των διαδικασιών έκδοσης προσωρινής σύνταξης των δημοσίων υπαλλήλων από το αρμόδιο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Από τη στιγμή που στην πράξη αποδεικνύεται ότι απαιτούνται μεγάλα χρονικά διαστήματα αναμονής που φθάνουν έως και τα δύο χρόνια για την έκδοση της οριστικής σύνταξης, ο ασφαλιστικός φορέας είναι υποχρεωμένος από το νόμο να προχωρήσει στην έκδοση πράξης προσωρινής σύνταξης σε διάστημα 45 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ή σε διάστημα 75 ημερών για τις διαδοχικές συντάξεις.
Παρόμοια προβλήματα έχουν ήδη αντιμετωπιστεί από άλλα Ασφαλιστικά Ταμεία, όπως το ΙΚΑ, που εκδίδεται προσωρινή σύνταξη μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών έκδοσης των οριστικών συντάξεων των δικαιούχων.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών:

- Πότε θα λειτουργήσει στην πράξη η έκδοση των προσωρινών συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους;

- Πόσες είναι οι περιπτώσεις αιτήσεων έκδοσης προσωρινής σύνταξης δημοσίων υπαλλήλων που έχουν υποβληθεί και πόσες έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους; Απάντηση Υπουργείου